6orvosimodszer

6+1 orvosi módszer kopaszság ellen – ha már túl vagy a csodaszerek okozta csalódáson

A kopaszodás folyamatának megvan a maga pszichológiája. Sokaknál évekbe telik, míg felmérik, hogy ez tényleg velük történik és a hajerősítő vitamin nem fogja megállítani a hajhullást. 

 

Ha már túl vagy a csodasamponok és hajnövesztő szérumok okozta csalódáson, íme 6 komolyabb módszer, amivel felveheted a harcot a kopaszodás ellen:

1. Finasteride vagy Minoxidil

Ez a két klinikai gyógyszer valóban hatásos a kopaszodás ellen. Szájon át történő alkalmazásukat azonban nem javasoljuk, mert Amerikában már több, mint 10.000 főre tehető a fenti két gyógyszer károsultjainak száma. A fő mellékhatás: impotencia.

Mivel a hatóanyag a hormonháztartásba nyúl bele, ez nem meglepő következmény. 

A DHT hormon ugyanis nélkülözhetetlen a férfias jelleg megtartásához. Túlzott jelenléte problémás, prosztata-megnagyobbodást és kopaszodást okoz, de DHT nélkül elnőiesedés és szexuális zavarok várnak az urakra. A belsőleges blokkolást inkább bízzuk a gyógynövényekre: a tökmagolaj és a fűrészpálma kettőse gyengéden blokkolja a túlzott DHT termelődést, ezzel védi a prosztatát és a hajhagymákat.

2. Finasteride vagy minoxidil szérum formájában

Ez már egy fokkal jobb megoldás, mint a DHT blokkolók szájon át történő alkalmazása. Biztonságosabb, a külsőleges ecsetelés hatására csak a hajhagymák körüli DHT tevékenységet blokkolja. A 3 havi adag 25.000 Ft körül van. Hátránya, hogy naponta kétszer kell használni, 1-2 év alatt kimeríti a hajhagymákat, ezért sok esetben a kezdeti sikerek után még durvább hajhullást tapasztalhatunk. 

3. Mezoterápia - tápanyagok és DHT blokkoló közvetlenül a hajhagymáknak

A mezoterápia abban különbözik a többi hajnövesztő szertől, hogy közvetlenül a fejbőrbe injekciózzák a hatóanyagokat. Egy 20 perces kezelés során 120 ponton kezelik a fejbőrt, vitaminokat, tápanyagokat, növekedési faktorokat és DHT blokkolót fecskendeznek a fejbőrbe. 

A finasteride és a minoxidil mellett megjelent egy harmadik DHT blokkoló is, ami már nem meríti ki a hajhagymákat. Érdemes tehát olyan helyen elvégeztetni a mezoterápiát, ahol dutaszteridet tesznek a koktélba.

A fenti 3 módszer a kopaszodás folyamatát befolyásolja, de a már meglévő kopaszságot nem képes helyreállítani, a hajat visszanöveszteni! 

Most nézzünk 3 olyan innovációt, ami a már meglévő kopaszsággal képes kezdeni valamit:

4. Lézeres sisak

Létezik hajhullás elleni lézeres sisak. A módszer lényege, hogy alacsony hullámhosszú lézerrel stimulálják a hajhagymákat, ezzel lehelnek életet beléjük. Előnye, hogy otthon is lehet használni, heti 3-4x 20 perc időtartamra javasolják a sisak viselését. Egy jobb készülék 2-300.000 Ft-ba kerül. Olcsót nem érdemes venni, mert egy gyenge minőségű kínai hamisítvánnyal ellentétes hatást érhetünk el – gondolj csak a lézeres szőrtelenítésre 🙂 

A vélemények vegyesek: vannak, akik örömmel számolnak be a hajdúsulásról és vannak, akik csalódottak a rendszeres használat ellenére is. Ami biztos, hogy mivel a lézersisak a hajhagymákat stimulálja, de a kopaszodást kiváltó DHT-t nem blokkolja, egymagában sajnos nem lehet tökéletes megoldás.

5. Őssejtes módszer, a lipogems

Az őssejtek különlegessége abban rejlik, hogy szinte bármilyen testszövetet alkotó sejtté át tudnak alakulni. Az embriók első sejtjei őssejtek, ezekből alakulnak ki a szervek. 

Őssejtek egy felnőtt ember testében is találhatóak, a folyamatosan megújuló szervek (pl. vér) működését biztosítják, illetve egy gyógyító/ javító funkciót töltenek be. Az őssejt felnőtt korban már nem termelődik, így erősen korlátos, hogy egy felnőtt embernek mennyi őssejttel gazdálkodhat.

A lipogems módszer során a zsírszövetből kiszűrik az őssejteket és ezt fecskendezik be a fejbőrbe. Nagyon jól hangzik, haladó orvostechnika, az biztos – de tapasztalatunk szerint önmagában sajnos nagyon alacsony hatékonysággal működik 🙁 Valószínű túl sok a hajhagyma, túl kevés az őssejt, vagy egyszerűen erre a területre nem olyan átütő az őssejtek alkalmazása, mint pl. az ízületi szövet visszaépítésénél. 

Meggondolandó továbbá, hogy a felbecsülhetetlen értékű és bizonyos betegségek esetén életmentő őssejteket tényleg a hajunkra akarjuk-e ellőni – főleg, hogy ott nem is művel akkora csodát.

6. Hajbeültetés

A meglévő kopaszság kezelésére ma úgy tűnik, a hajbeültetés a legstabilabb megoldás. A módszer azon a tényen alapszik, hogy a DHT csak a fejtetőn lévő hajszálakra hat, tarkótájon még a legkopaszabb embernek is marad némi haja. Ez azért van, mert a tarkótáji hajszálakon nincs DHT receptor, nem fogékonyak a hormon fojtogatására. Hajbeültetés során tarkótájról emelnek át hajszálakat fejtetőre, így fedve a kopasz területeket. Mivel az átültetett hajszálakon nincs DHT receptor, az átültetett hajszálak tartósan, akár élethosszig megmaradnak a fejtetőn. 

Évente világszerte több, mint egy millió férfi vállalja be a hajbeültetést – a siker az esetek többségében garantált. Csak ha nagyon előrehaladott a kopaszodás és nincs elég donorhajszál, illetve ha túl vékonyszálú a haj, akkor nem lesz látványos az eredmény. Minden más esetben valódi visszadúsulásról, a kopaszság megszüntetéséről beszélhetünk.

+1. Hajklónozás

Egy londoni kutatócsoport már dolgozik a hajklónozáson, 2028-ra ígérik az első kézzelfogható eredményeket! A módszer lényege, hogy pár száz hajhagymát több ezerré klónoznak és az így létrehozott hajszálakat fejtetőre ültetik. Izgatottan várjuk, nem kétség, hogy a hajklónozás forradalmasítja majd a kopaszság elleni harcot! Előnye, hogy az is részt vehet hajbeültetésen, akinek gyenge a donorterülete, illetve, hogy több lépésben, de a maximumra sűríthető a fejtető a klónozott hajszálakkal.

Gyere el az Art ‘N Hair hajklinikára, megnézzük most mit lehet kihozni a hajadból!

— A járvány ideje alatt online videós orvosi konzultációt biztosítunk! —

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Need Help?